Pendidikan Islam T4 (aqiqah)

2,132 views
1,860 views

Published on

Nota ringkas mengenai bab aqiqah

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,132
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
121
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pendidikan Islam T4 (aqiqah)

 1. 1. • AQIQAH ialah penyembelihan binatang ternakan (al-An’am) yang sah dijadikan qurban sempena mencukur rambut bayi yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T.
 2. 2.  Sunat Muakkad ke atas orang yang menanggung nafkah.
 3. 3.  ANAK LELAKI -> 2 ekor kambing.  ANAK PEREMPUAN -> 1 ekor kambing.
 4. 4.  Pada hari ketujuh kelahiran bayi, jika tidak mampu pada hari tersebut bolehlah dibuat aqiqah pada bila-bila masa asalkan sebelum anak itu baligh.
 5. 5.  Menyembelih binatang ternakan (al-An’am) yang halal.  Binatang yang sihat (tidak cacat).  Binatang yang cukup umur (seperti binatang qurban).  Berniat aqiqah ketika menyembelih.  Memenuhi syarat-syarat sembelihan (rukun- rukun sembelihan,penyembelih dan binatang yang disembelih).
 6. 6.  Berdoa ketika hendak menyembelih.  Menyembelih ketika matahari sedang naik.  Mencukur rambut bayi selepas menyembelih.  Tidak mematah-matahkan tulang binatang aqiqah.  Daging aqiqah dimasak manis dan dibuat jamuan.  Dilakukan pada hari ketujuh selepas kelahiran serta memberi nama yang baik kepada bayi.
 7. 7.  TIDAK WAJIB disedekahkan kepada fakir miskin.  HARUS dimakan semua oleh orang yang beraqiqah.  SUNAT dimasak manis kemudian dibuat jamuan.
 8. 8.  Mendekatkan bayi kepada cara hidup Islam sejak awal-awal lagi.  Sebagai tanda kesyukuran kepada Allah S.W.T. di atas kurniaan anak.  Mengukuhkan hubungan silaturahim antara keluarga anak dengan anggota masyarakat.  Mengikut sunnah Rasulullah S.A.W.  Sebagai pengisytiharan kepada anggota masyarakat tentang anugerah Allah S.W.T.
 9. 9.  Supaya kalimah Tauhid itulah perkataan yang mula-mula didengar dalam hidupnya.
 10. 10.  SUNAT diberi dalam keadaan telah dimasak.  BOlEH diberi makan kepada orang kaya.
 11. 11.  Aqiqah.  Bercukur.  Memberi nama yang baik.  Berdoa.  Bersedekah.
 12. 12. QURBAN AQIQAH  Masa:10 Zulhijjah hingga 13 Zulhijjah.  Hukum-Sunat Muakkad kepada orang yang mampu.  Disedekahkan daging yang mentah kepada fakir miskin/boleh diberikan kepada orang kaya.  Bila-bila masa,sebaik- baik hari ketujuh kelahiran bayi.  Sunat Muakkad kepada orang yang menanggung nafkah.  Dimasak agak manis, dibuat jamuan dan disedekahkan kepada fakir miskin.
 13. 13. QURBAN AQIQAH  Kadar-Lelaki dan wanita satu bahagian dari binatang qurban lembu,kerbau dan unta.Satu ekor jika kambing /biri-biri/ kibas.  Anak lelaki 2 bahagian binatang aqiqah dari unta,lembu,kerbau. Anak perempuan satu bahagian sahaja- 2 ekor jika kambing/ biri-biri untuk anak lelaki dan satu ekor untuk anak perempuan.
 14. 14. QURBAN SEMBELIHAN  Hukumnya Sunat Muakkad.  Dilakukan hanya pada hari raya Aidiladha dan hari-hari Tasyrik 11,12 dan 13 Zulhijjah.  Hanya binatang al- An’am.  Hukumnya Harus.  Boleh dilakukan pada bila-bila masa.  Semua jenis binatang yang halal.
 15. 15. QURBAN SEMBELIHAN  Wajib disedekahkan sebahagian daging kepada orang miskin.  Haiwan yang cukup umur.  Ada kadar tertentu.  Tidak wajib sedekah.  Tiada syarat umur pada haiwan.  Tiada kadar.

×