cybergamez

249 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
249
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

cybergamez

  1. 1. Adib Alauddin Farid Amir Wan zulhamizan
  2. 2. Dari segi bahasa : panas terik Menurut istilah syarak : Ramadhan bermaksud bulan rahmat yang wajib berpuasa padanya. Bulan ramadhan dikenali sebagai SHAR MURBARAK bermaksud : Bulan yang penuh keberkatan.
  3. 3. 1. Al-quran telah diturunkan pada malam Lailatul Qadar. 2. Orang berpuasa mendapat ganjaran besar dari allah. 3. Diampunkan semua dosa-dosa lalu bagi orang2 yang bertaubat. 4. Bulan khusus umat islam menjalankan ibadat puasa di siang hari dan sunat terawih dan bersahur di malamnya.
  4. 4. Ibadat yang dilakukan pada malam hari selepas isyak. Merangkumi solat terawih, membaca al-Quran dan solat terawih. Amat digalakkan islam, terutama 10 ramadan terakhir ramadhan.
  5. 5. Berada di dalam masjid denan niat ibadat dalam keadaan suci daripada hadas. Boleh dilakukan pelbagai ibadat ( solat,zikir,membaca al-Quran dan bertakafur)
  6. 6. Amalan sunat Tilawah al- Quran Solat terawih Bersedekah Pengertian Membaca al-Quran Solat sunat yang dilakukan selepas solat isyak pada bulan ramadan Mendermakan harta Allah yang berlebihan daripada keperluan kerana allah Kaifiat/cara Boleh dibacakan secara bersendirian atau bertadarus. (bertadarus ialah:membaca dalam kumpulan bersama- sama) •Masa: selepas solat isyak pada bulan ramadan •Bilangan rakaat: ditunaikan 2 rakaat dengan 1 malam. Boleh ditunaikan sebanyak 8 atau 20 rakaat. Digalakan berjemaah dan boleh juga bersendirian Memberikan sebahagian harta kepada orang yang memerlukan seperti anak yatim,fakir,miskin dengan penuh ikhlas serta tidak menunjuk-nunjuk Fadilat & hikmah •Menenagkan jiwa •Al-Quran memberikan syafaat di akhirat •Membersihkan hati & menyembuh kan penyakit Diampunkan dosa- dosa lalu Mengeratkan sillaturahim Menyihatkan badan •Menampung kecacatan puasa •Diampunkan dosa dosa kecil •Mendapat ganjaran pahala berlimpat ganda
  7. 7.  Qimullail ialah: ibadat-ibadat yang dilakukan pada malam hari selepas solat isyak merangkumi solat terawih,solat witir,membaca Al- Quran dan solat tahajud  Digalakkan pada 10 malam terakhir bulan ramadhan  Iktikaf ialah: berada dalam masjid dengan niat beribadat dalam keadaan suci daripada hadas  Ibadat yang boleh yang boleh dilakukan ketika beriktikaf Ialah:berzikir,membaca Al-Quran,solat dan bertakafur A. QIAMULLAIL B. IKTIKAF
  8. 8. Umat islam akan menjadi umat yang kuat dari aspek harmoni & jasmani. Mempunyai tamadun kemanusiaan yan unggul kerana mempunyai keseimbangan antara keperluan kebendaan dan kerohanian.

×