pengantar usuluddin

1,043 views
838 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,043
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

pengantar usuluddin

 1. 1. HUBUNGAN PENGAJIAN USULUDDIN DENGAN SEJARAH DAN TAMADUN ISLAMISU: KEPENTINGAN ILMU SEJARAH DALAM ULUM HADITH
 2. 2. DEFINISI SEJARAH IBNU KHALDUN : Sejarah membicarakan tentang masyarakat manusia, atau peradaban manusia, tentang perubahan- perubahan yang berlaku pada sifat-sifat masyarakat itu. HERODOTUS : Penceritaan tentang tindakan manusia dan sebab-sebab mereka melakukannya. PROF. MADYA DR. AHMAD ZAKI : Kajian mengenai keadaan manusia dan pergerakannya di muka bumi di samping pemerhatian terhadap komunikasi manusia dengan makhluk yang lain.
 3. 3. ULUM HADITH Satu kaedah yang digunakan untuk memastikan keadaan sanad dan matan sesuatu hadith itu samada maqbul (dapat diterima) atau mardud (patut ditolak). Sanad: untaian perawi-perawi hadith Matan: lafaz atau isi kandungan hadith
 4. 4. Faedah mempelajari ulum al-hadith Dapat mengetahui dan memastikan kedudukan sesuatu hadith samada sahih atau tidak. Mudah untuk membuat penilaian mengenai sesuatu hadith itu benar-benar datang daripada Rasul Allah atau tidak. Dapat memelihara hadith daripada tercemar dengan hadith palsu Dapat mengambil iktibar kesungguhan para perawi dalam meriwayatkan hadith
 5. 5. KAITAN ULUM HADITH DGN ILMU SEJARAH Dalam ilmu ulum hadith terdapat ilmu mustalah hadith dan ilmu rijal hadith. Kedua-dua bidang ilmu ini amat memerlukan ilmu sejarah.
 6. 6. Definisi mustalah al-hadith Kaedah untuk memastikan keadaan sanad dan matan hadith sama ada dapat diterima atau patut ditolak.
 7. 7. Definisi ilmu rijal hadith : Ilmu ini merangkumi biografi dan penjelasan keadaan perawi, tarikh lahir dan wafat, negeri mereka, tarikh mula mendengar hadis, pengembaraan, tarikh ketibaan di sesebuah negeri, guru-guru, perawi lain yang menerima hadis daripadanya. (Usul al-Hadith, hal. 253)
 8. 8. ISU : MENGAPA TIMBULNYA PERPECAHAN DALAM PENERIMAAN SESUATU HADITH? Secara umumnya, ulama’ membahagikan hadith kepada tiga kategori : -hadith sahih -hadith hasan -hadith dhaif Bergantung kepada sanad dan matannya. Ada kata-kata yang umumnya masyarakat mengenalinya sebagai hadith padahal ianya bukan. Cth : “Tuntutlah ilmu walaupun sehingga ke negeri China.”
 9. 9.  "Wahai Jibril, ceritakan kepadaku tentang sifat neraka dan sifat jahannam?" Maka Jibril menjawab: "Sesungguhnya Allah Tabaraka Wa Taala telah memerintahkan jahannam supaya menyalakan apinya selama seribu tahun sehingga menjadi putih. Kemudian memerintahkannya lagi supaya menyalakan apinya selama seribu tahun sehingga menjadi merah. Kemudian diperintahkannya lagi supaya menyalakannya selama seribu tahun sehingga menjadi hitam yang gelap.." (Maudhu, al-Haitsami) “Setiap sesuatu itu ada hatinya. Sesungguhnya hati al- Quran adalah Yasiin. Barangsiapa yang membacanya, maka seolah-olah dia membaca al-Quran sebanyak 10 kali.” (Maudhu)
 10. 10.  Tiga hadith diatas tersebut adalah berstatus maudhu’ (rekaan), tetapi masyarakat umum menganggapnya sebagai hadith. Oleh kerana itulah ilmu mustolah hadith dan ilmu rijal hadith amat diperlukan untuk menilai kesahihan sesuatu hadith dari segi sanad dan matan. Kedua-dua ilmu tersebut memerlukan ilmu sejarah untuk menilai latar belakang perawi, seperti zaman, tarikh lahir & wafat, untaian perawi dan zaman mereka dll.
 11. 11. KESIMPULANIlmu sejarah amat diperlukan dalam pengajian usuluddin, bukan sahaja dalam ulum hadith, bahkan ulum al-Qur’an seperti nasakh mansukh, asbab nuzul, ilmu qira’at, dll.
 12. 12. RUJUKAN Kuliah utama Internet : -http://www.scribd.com/doc/7411297/Ilmu-Rijal- Hadis -http://hadithpalsu.blogspot.com/ http://www.scorea.com/eng/examhall/enotes/AF10061 .html

×