ENGLISH - APTITUDE TEST 1

Instructions: Read the heading carefully before attempting the questions.  Answer 
all question...
(A) Increased ­­­­­­ a loss (B) stabilized ­­­­­­ a boon (C) shot up ­­­­­­­ an expansion 
       (D) fluctuated ­­­­­ a d...
12. POLITIC : PRUDENT ::                                     (C) insulting : reputable

          (A) portentous : contemp...
ANSWERS



SECTION A

1 B                SECTION B

2 C                1. E

3 C                2. B

4 A                3...
5
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Engl test 12

1,366 views
1,250 views

Published on

Published in: Education, Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,366
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Engl test 12

  1. 1. ENGLISH - APTITUDE TEST 1 Instructions: Read the heading carefully before attempting the questions.  Answer  all questions.  Time: 30 minutes. SECTION A Sentence Completion 1. Hundreds of citizens showed up to___________     the planning commission’s  master   plan   for   regional   centers,   claiming   that   adding   800,000   additional  people to the  metro  area   by the year  2010   would  cause  overcrowding  and  gridlock.             (A) Vote on (B) protest (C) celebrate (D) view (E) stop 2. Man has no choice but to seek truth, he is made uncomfortable and  frustrated without truth—thus, the quest for truth is part of what makes us  ___________   .           (A) Noble (B) different (C) human (D) intelligent (E) aggressive 3. In these politically correct times, it has become ___________   to discuss  certain subjects at all.           (A) Safe (B) eccentric (C) precarious (D) efficacious (E) effortless 4. While environmentalists and NGO’s have welcomed the move, there has been  strong _______ from many a quarter.   (A) Opposition (B) rivalry (C) approval (D) defiance (E) acceptance 5. The condemnatory drivel of critics directed toward Steven Spielberg’s latest  film attests to the fact that the pretentious critics have lost sight of the  purpose of movies:_________                      (A) to exalt (B) to correct (C) to mislead (D) to convert (E) to entertain 6. Although prices ___________   during the fuel shortage, the suppliers actually  saw___________   in profits. 1
  2. 2. (A) Increased ­­­­­­ a loss (B) stabilized ­­­­­­ a boon (C) shot up ­­­­­­­ an expansion  (D) fluctuated ­­­­­ a deprivation (E) decreased ­­­­­­ a windfall Each of the questions below consists of two words that have a certain relationship  to each other, followed by five lettered pairs of related words. Select the lettered  pair of words. 7. DILIGENT : ASSIDUOUS ::            (C) incantation : discernment             (A) suspicious: reliable            (D) theory : calculation             (B) cautious: indecisive            (E) conjecture : truth             (C) repentant: innocent 10. LAMPOON : MOCK ::             (D) peerless: common             (A) exalt : ennoble A             (E) indigent : poor A             (B) entice : disown             (C) prattle : talk 8. LOQUACIOUS : GARRULOUS              (D) entreat : controvert             (A) harsh : kindly              (E) debate : heckle             (B) animate : weary             (C) gluttonous : disloyal 11. SMOKE : COMBUSTION ::             (D) rash : impetuous A            (A) muster : contingency             (E) blithe : gloomy             (B) certainty : apprehension            (C) cosmetics : appearance 9. ANATHEMA : CURSE ::            (D) art : painting            (A) hex : blessing            (E) energy : nuclear fission            (B) admonition : censure A 2
  3. 3. 12. POLITIC : PRUDENT ::           (C) insulting : reputable           (A) portentous : contemptible           (D) disconcerting : embarrassing           (B) exquisite : unrefined           (E) bucolic : constrictive SECTION B   For   the   following   problems,   choose   the   word   most   opposite   in   meaning   to   the  capitalized word. 1. GRATUITOUS:  (A)  voluntary      (B)  arduous      (C)  solicitous      (D)  righteous  (E)  befitting 2. FALLOW:  (A)  fatuous      (B)  productive      (C)  bountiful      (D)  pertinacious  (E)  opprobrious 3. METTLE:  (A)  ad hoc      (B)  perdition      (C)  woe      (D)  trepidation (E)  apathy 4. SAVANT:        (A)  dolt      (B)  sage      (C)  attaché      (D)  apropos comment  (E)  state of confusion 5. RIFE:  (A)  multitudinous  (B)  blemished (C)  sturdy (D)  counterfeit   (E)  sparse 6. ABRIDGE:  (A)  distend      (B)  assail      (C)  unfetter      (D)  enfeeble    (E) prove 7.   PRODIGAL:     (A)     bountiful             (B)     dependent             (C)     provident  (D)  superfluous      (E)  profligate 8. REQUIEM:  (A)  humility  (B)  prerequisite (C)  resolution (D)  reign   (E)  hiatus 9. METE:  (A)  indict  (B)  convoke      (C)  hamper      (D)  disseminate    (E)  deviate 10. SEVERANCE:   (A)   continuation       (B)   dichotomy       (C)   astringency     (D)  disclosure   (E)  remonstrance 3
  4. 4. ANSWERS SECTION A 1 B SECTION B 2 C 1. E 3 C 2. B 4 A 3. D 5 E 4. A 6 A 5. E 7 E 6. A 8 D 7. C 9 B 8. D 10 A 9. B 11 E 10. A 12 D 4
  5. 5. 5

×