Hur arbetar IBM med hållbarhet och varför är det viktigt

313 views

Published on

Gästförelsning Uppsala Universitet kring hållbarhet och hur IBM ser på ämnet och varför det är viktigt för affären

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
313
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Liknar IBM som vid ett hus. Det har byggts om, renoverats, bytt kök, ändrat väggar och rummen har fått olika funktioner, allt eftersom förutsättningarna ändras. Det enda som är samma är att det hela tiden pågår en förändring. Så är det med alla verksamheter. För att nå framgång så måste ditt hus på samma sätt som verksamheten skötas om. Att långsiktigt och hållbart driva företagets utveckling med bibehållen eller ökat resultat måste kortsiktiga planer och mål matchas med långtgående strategier och visioner. Precis som med villan hemma. Kan inte göra allt på en gång, dels för att det kostar och dels för att det inte ger tid över till nå’t annat. Man måste helt enkelt ta ansvar. Markusgården, Skyttmon 4:21, Borgvattnets socken. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län / Jesper Larsson. http://www.lansstyrelsen.se/jamtland/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/ skyddad-bebyggelse/byggnadsminnen/ragunda/Pages/markusgarden.aspx
 • Sköter man inte sitt bolag och sina affärer, så vet ju vi alla vad som händer. Jag är här för att prata om CSR. Vad har det med det här att göra? Det handlar om att ta ansvar. Ett ansvar för som vi delar för det samhälle vi är en del av. Jag kommer att visa att genom att ta ansvar stärker det din verksamhet. Det är så att CSR är en strategiskt fråga som bidrar positivt till bilden av företaget och dess affär. Detta för att affärer bygger på trovärdighet och trygghet/förutseende. Jag tänkte visa att ett aktivt arbete med CSR (skapa trovärdighet) stärker affären, och ger, enligt mig, följande fördelar: Ökar omsättningen Sänker kostnaderna Drivs av förväntan från Stakeholders
 • Hur omsätter vi detta i verkligheten? IBM positionerade sig tidigt med mångfald, kvinnliga chefer och 20-år innan ens definitionen fanns på Social och Ansvarsfullt företagande tog ledningen ett beslut om att IBM ska värna miljön, människors lika värde och ha en hög etik och moralisk värdegrund. Något som vi utbildar och certifierar hela personalen på varje år. Något vi fortsatt jobbar med och förfinar. Kommer ni ihåg 4 punkten på de fyra spelkorten? Verksamhetsutveckling. Det vi gjort är att vi knyter allt arbete inom CSR programmen till affärsstrategin Smarter planet och utmaningen kring städer. Vi måste få smartare städer. Det är så att städer är 2% av landytan, 50% av alla bor där, de står för 75% av elförbrukningen och 80% av koldioxidutsläppen enligt Carolo Ratti som leder MIT Senseable Cities at MIT Media Lab. En riktig gemensam utmaning kan man säga. Vår personal och deras kunnande och våra produkter hjälper givetvis till att underlätta med byggnader och transporterna i städerna. Min enhet fokuserar mycket på människorna och vad de kan och gör av sitt kunnande, samt vilka kompetenser vi behöver i framtiden. Vårt fokus ligger mycket på utbildning och regional utveckling.
 • Vi ska tillsammans skapa en smartare planet. Inte bara för att vi vill utan för att vi måste. Det är faktiskt så att vi har inte oändligt med tid eller naturresurser och det kan vi adressera medhjälp av bland annat teknologi. Det hjälper oss bygga samman och brygga mellan de system-av-system som vi lever i. För Sveriges del innebär det att vi skulle kunna frigöra 220 miljarder kronor till välfärden. Tillsammans skapar vi en Smartare Planet som förenklar vardagen och skapar en bättre miljö. Affärsbudskap kopplat till värden som livskvalitet. Hur kan vi tillsammans öka den? Givetvis så kommer vi från IBM ha en teknologisk vinkel på det eftersom det är från den sidan vi kommer ifrån. IBM får mycket beröm för att vi lyckats knyta vår Affärsstrategi med Ansvarsfrågan (CSR). Hur kommer man dit då?
 • Alla jobbar med CSR – då det finns lagar och regler kring tillåtna material, mänskliga rättigheter, utsläppsrätter, byggnadsföreskrifter m.m som man måste följa. Som jag var inne på tidigare så är ekonomi nå’t som är beroende av hur du möter förväntan från marknaden och vilket ryktet du och din verksamhet har. Det ryktet behöver inte alltid vara en objektiv bild. ”Perception is reality ”. På senare tid har ryktet blivit mer viktigt och handlar idag om ibland stora påtryckningskrafter kring förväntan från ägare, investerare, anställda och konsumenter, Men det kan också vara så att arbetet med hållbarhet inom CSR kan sänka kostnaderna för att du ökar fokus på kostnader för   tex energi, transport, avfallshantering och råmaterial t ex. Verksamhetsutveckling - Marknadsutveckling, ny kunskap och ny teknik gör att företaget kan minska sina koldioxidutsläpp och samtidigt öka produktiviteten och hitta nya möjligheter till intäkter Tänkte vi skulle titta närmare på vilken roll spelar CSR i ett framgångsrikt företag? Vad bidrar och påverkar verksamhetens möjligheter till god hållbar ekonomisk tillväxt? Givetvis dina produkter och tjänster. Men vad gör att någon vill ha dem? Pris? Hur är det med Trovärdighet?
 • Kundens förväntan på oss som privat näringsliv och vad vi levererar skiljer sig en aning... Edelman årliga ’trustbarometer’ (en undersökning) bland 30 000 respondendenter i 25 länder mellan 25 och 64 visar att förväntan är ställd mycket högre. Men vi börjar bli bättre inom vissa områden. Det är bra, men vi har en bit kvar. För offentlig sektor är det lite sämre – Där är det mindre trovärdighet. Finns lite mer att jobba på här och det är positivt. Tänk också på att majoriteten (63%) behöver höra samma budskap 3-5 gånger innan de tror på vad du säger. Kontentan är ”so far” att vi har lite trovärdighet att bygga… Enligt Edelman så ändras värderingarn och för att vara trovärdig i framtiden måste man vara duktig på de Sociala aspekterna. Trovärdighet känns lite luddigt – spelar det verkligen någon roll och är det värt att lägga tid på det.
 • Interaction Associates har mer än 40 års erfarenhet kring ledarskapsutveckling och förståelse kring att titta på lösningar för ett bättre resultat bland Fortune1000 företag. Deras studie av bland dessa företag visar att högpresterande företag som rapporterar, Höga nivåer av tillit, effektivt ledarskap och samarbete. Har 28,5% bättre P/E och nästan 13 gånger bättre vinst. Så visst spelar trovärdighet en betydande roll och är viktigt i framgången av vår verksamhet.
 • Två av de fyra trenderna som vi ser I världen påverkar trovärdigheten. Globalisering och sociala medier. Det kan gå i ett huj att vad någon (subjektivt) uppfattar som dåliga nyheter sprids som en löpeld över jorden och blir ett faktum. Hur stärker man varumärket i ett sådan miljö? Ett sätt är att arbeta med företagskulturen där medarbetarna bygger varumärket. Detta baseras på viktigt grundläggande arbete kring värderingar som både företaget och anställda kan stå bakom. Något som IVA lyfter i sin rapport ”Så skapas Framgångsrika företag” som DEN framgångsfaktor man måste arbeta för att bli framgångsrik bl a för att den inte går att kopiera.
 • Detta går också väldigt väl I hand med IBMs senaste stora studie bland fler än 1700 ledare i både privat och offentlig sektor. Där ser vi att fler än hälften anser att medarbetarna är direkt avgörande för en hållbar tillväxt. Varumärket kommer på 4 plats. Varumärket byggs mycket baserat på trovärdighet… Till och med 13% ser CSR som Direkt avgörande faktor för hållbar ekonomi. Att de anställda är nöjda och motiverade bidrar inte bara till ökad produktivitet, det sänker också kostnader för anställning då omsättning av personal inte är så hög troligen ligger också sjukfrånvaron på en rimlig nivå. Vad är det som triggar de anställda?
 • De högsta cheferna är övertygade om att verksamheten måste ha en kommunicerad Etik och värdegrund som man kan stå bakom. Det är avgörande för en motiverad personal. Ligger väldigt väl i linje med vad IVA kom fram till i deras rapport. Men det finns även andra områden där CSR spelar in:
 • Hittils har jag pratat mycket om att bygga trovärdighet för ett bra ryckte som i sin tur leder till bättre ekonomi i slutändan. Jag sa också att CSR handlar om att se om sitt hus. För att sätta fokus på sina kostnader har vi (IBM) för vår oss själva och andra utvecklat en modell som kan underlätta CSR arbetet. Ett Hållbarhetshus. IBM fakta: Energy perservation Travels Etc Kontentan är alltså. De hårda värdena som pengar och måluppfyllelse bygger helt och fullt av mjuka värdena som gemensam värdegrund, medarbetare som bygger varumärket som i sin tur skapar en trygghet och trovärdighet för dig och din verksamhet. Det i sin tur leder till att du blir intressant som leverantör, arbetsgivare och/eller för investerare. Fler vill kopplas samman med ditt varumärke genom att du arbetar aktivt med CSR frågorna. Om du är öppen och tydlig i din kommunikation så slipper du också jobba så mycket med subjektiva bedömningar i sociala media kring CSR. Överlag handlar det om att göra saker smartare.
 • Avslutningsvis: Det är en lång resa, men alla börjar från början och som jag sa så arbetar alla med CSR, åtminstone från det juridiska perspektivet. Men för att få effekt av det som jag visat genom att bygg trovärdighet och stärkt verksamhet och varumärke så har jag förslag på tre steg som du bör ta. IBM följer en trestegsmetod för att klara av utmaningen. Det första steget är att definiera tydliga mål för alla delar av organisationen. Det andra steget är att organisationen måste vara öppen med vad den gör och be utomstående bekräfta resultaten. Det är lätt att bli anklagad för att bara låtsas och använda frågan för att skapa god publicitet trots att verksamheten inte har förändrats. Detta är mycket riskabelt och kan lätt skada varumärket. Bara positiva steg som regelbundet mäts och utvärderas utanför organisationen kan säkerställa att de positiva delarna av åtgärderna får erkännande. IBM har arbetat på det här sättet i många år. Det sista steget är behovet av att visa ledarskap inom branschen. Samarbete och partnerskap är nyckeln till framgång på det här området eftersom frågan gäller hela organisationen och leverantörskedjan. Vi är medlemmar i WWF:s Climate Savers Program och har erkänts som världens grönaste IT-leverantör av ComputerWorld tack vare vårt arbete.
 • Till sist – En hälsingegård. Är inte det ett bra exempel på hur man tar ansvar och ser om sitt hus? Dessa är till och med på världsarvslistan. Genom ett att ta ansvar och ha ett aktivt CSR arbete kommer din verksamhet att växa, var trovärdig och ha ett bra rykte. Genom aktivt hållbarhetsarbete kommer du optimera dina kostnader. Med öppen kommunikation om ert arbete och resultat kommer ryktet och trovärdigheten för din verksamhet att öka. Du bli attraktiv arbetsgivare (72% vs 24%) med starkare varumärke då många vill förknippas med dig och din verksamhet. Det stärker medarbetare som gärna stannar hos dig (80% vs 42%), vilket också har en ekonomiskt effekt Sammantaget får du en hållbar ekonomisk tillväxt, genom ökade intäkter och sänkta kostnader som ett resultat av att din trovärdighet ökar då du arbetar med sådan som dina kunder och ägare tycker är viktigt och värdesätter högt.
 • Hur arbetar IBM med hållbarhet och varför är det viktigt

  1. 1. Andreas Lundgren Marknads- och Kommunikationschef, IBM Sverige 070-7931458Hållbarhetsfrågor ur ett industri perspektiv - på vilket sätt kan det stötta min verksamhet?© 2013 IBM Corporation
  2. 2. Kort om IBM En vital hundraåring  430 000 anställda  3 Nobelpris  Transformerat till tjänsteföretag  Flest patent 20 år i rad  85 år i Sverige  Vår budget för forskning & utveckling2 © 2013 IBM Corporation
  3. 3. http://www.lansstyrelsen.se/jamtland/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/skyddad-bebyggelse/byggnadsminnen/ragunda/Pages/markusgarden.aspx3 © 2013 IBM Corporation
  4. 4. Ett hållbarhetsarbete sedan länge Environmental affairs policy sedan KPI:er 1967: 1.Conservation Säker och hälsosam arbetsplats 2.Climate Protection Ansvarstagande – Material 3.Product Stewardship – Energi 4.Pollution Prevention – Återvinna Aktivt bidra Kontroller / Rapporter4 © 2013 IBM Corporation
  5. 5. Conservation IBM’s goal is to achieve annual energy conservation savings equal to 3.5 percent of IBM’s total energy use. IBM again achieved this goal in 2011, attaining a 7.4 percent savings from energy conservation projects. Water Conservation Goal: Achieve average annual water conservation savings equal to 2% of IBM’s annual water use at microelectronics manufacturing operations, based on the water usage of the previous year and measured over a rolling 5-year period.5 © 2013 IBM Corporation
  6. 6. Climate ProtectionBetween 1990 and 2005, IBM’s energy conservation actions reduced or avoided CO2 emissions by anamount equal to 40 percent of its 1990 emissions. To further extend this achievement, IBM set anaggressive “2nd generation” goal: to reduce the CO2 emissions associated with IBM’s energy use by12 percent between 2005 and 2012 through energy conservation and the procurement of renewableenergy.6 © 2013 IBM Corporation
  7. 7. Product Stewardship IBM’s goal is to reuse or recycle end-of-life IT products such that the amount of product waste sent by IBM’s Product End-of-Life Management (PELM) operations to landfills or incineration for treatment does not exceed a combined 3 percent of the total amount processed.7 © 2013 IBM Corporation
  8. 8. Product Stewardship IBM’s goal is to reuse or recycle end-of-life IT products such that the amount of product waste sent by IBM’s Product End-of-Life Management (PELM) operations to landfills or incineration for treatment does not exceed a combined 3 percent of the total amount processed. Product Energy Efficiency Goals: IBM’s product energy efficiency goal is to continually improve the computing power delivered for each kilowatt-hour (kWh) of electricity used with each new generation or model of a product. Results: In 2011, new server products/models delivered 7.5 - 97% more computing power for each kWh of electricity used than the previous model/product.8 © 2013 IBM Corporation
  9. 9. Pollution PreventionIBM’s goal is to achieve year-to-year reduction in hazardous waste generated from IBM’smanufacturing processes indexed to output. IBM’s hazardous waste generation indexed to outputdecreased by 3.5 percent in 2011.9 © 2013 IBM Corporation
  10. 10. Ett strukturerat sätt att arbeta10 © 2013 IBM Corporation
  11. 11. IBM och ”The new workplace model”: För tjugo år sedan introducerade IBM “flextid,” som tillät anställd att justera deras arbetstider med 30 minuter. Men den arbetsmiljö som vi kände då, eller för fem år sedan existerar inte längre. ”Mer än 70 procent av cheferna på IBM leder anställda som arbetar någon annanstans.” Vi uppskattar att med vårt distansarbete program sparar ca 22 miljoner liter bensin bara i USA per år. © 2013 IBM Corporation
  12. 12. 13 © 2013 IBM Corporation
  13. 13. Hållbarhet och affären hänger ihop “We must create corporate citizenship and business strategies that are not merely ‘linked,’ but one.” — Virginia M. Rometty, President and Chief Executive Officer, IBM14 © 2013 IBM Corporation
  14. 14. © 2013 IBM Corporation
  15. 15. Hur kan en aktiv CSR agenda se ut  Administration  Utbildningsprogram – Kostnadsuppföljning  Stödja regional utveckling – Rapporteringssystem  Rescue team – Avtal med partners / leverantörer – ISO9001, ISO14001, ISO50001  Samarbeten  Personalen – Uppmuntran – Utbildning och certifiering  Öppen Rapportering  Produktutveckling och livscykel  Verksamhetsutveckling16 © 2013 IBM Corporation
  16. 16. VARFÖR HÅLLBARHET ÄR BRA FÖR AFFÄREN18 © 2013 IBM Corporation
  17. 17. Fyra viktiga faktorer som påverkar ciety: So ss and us ine of B tion tool”  Lagar och förordningar sec gic ter te e In stra  Ekonomi t th s a”A t a Tru s  Renommé / Rykte  Verksamhetsutveckling19 © 2013 IBM Corporation
  18. 18. Privat sektor är dåliga på att möta kundens förväntan Möter förväntan mer och mer20 Soruce: http://trust.edelman.com/ © 2013 IBM Corporation
  19. 19. Trovärdighet är det viktigt? ”Trust in business… has fast emerged as a primary focus just about everywere” - ”Building trust in Business” by Interaction Associates21 © 2013 IBM Corporation
  20. 20. Fyra trender är uppenbara, och de påverkar oss Globalization Demographic shifts Social networks and mobility Data explosion22 22 © 2013 IBM Corporation
  21. 21. Vad ser du som nyckelfaktorn till hållbar ekonomisk tillväxt i dinorganisation? Key sources of sustained economic value Human capital 71% 71% Customer relationships 66% 66% Products / services innovation 52% 52% Brand(s) 43% 43% Business model innovation 33% 33% Technology 30% 30% Partnership networks 28% 28% Data access / data-driven insights 25% 25% R&D, intellectual property 22% 22% Price / revenue innovation 19% 19% Assets (physical, infrastructure) 15% 15% Corporate social responsibility 13% 13% Access to raw materials 8% 8%23 23 Source: IBM CEO Study 2012, Q24 “What do you see as the key sources of sustained economic value in your organization?” © 2013 IBM Corporation
  22. 22. Som motvikt till kontroll/styrning är öppenhet med fokus på värden,samarbete och vision Organizational attributes to engage employees Ethics and values 65% 65% Collaborative environment 63% 63% Purpose and mission 58% 58% Ability to innovate 51% 51% Industry leadership 40% 40% Stability of the organization 37% 37% Work-life balance 35% 35% Personal autonomy 31% 31% Financial rewards 31% 31% Work flexibility 24% 24% Cultural diversity 21% 21% Customizable compensation 18% 18% Comprehensive mentoring 18% 18%24 24 Source: IBM CEO Study 2012, Q18 “What are the most important organizational attributes to engage employees?” © 2013 IBM Corporation
  23. 23. Ett CSR fokus optimerar kostnaderna Strategi Kund Leverantörs- Personer och produkt kedja IT Egendom Information25 © 2013 IBM Corporation
  24. 24. Trestegsmetoden1. Sätt upp konkreta mål Effektiva globala mål och dokumentering av integrerade resultat från alla delar av verksamheten2. Var öppen och se till att resultatet kontrolleras Vad företaget självt säger räcker inte – marknaden kräver att en oberoende bedömare bekräftar resultatet3. Visa ledarskap i branschen Partnerskap och samarbete är viktigt om man vill förbättra leverantörskedjans miljöprestanda.26 © 2013 IBM Corporation
  25. 25. “Values-based leadership as practiced by IBM…becomes a necessity, not just a choice.” Rosabeth Moss Kanter, author - SuperCorp, 200927 © 2013 IBM Corporation
  26. 26. Smarter Planet © 2013 IBM Corporation

  ×