Biblioteca Naţională a Republicii Moldova      SIBIMOL     Bilanţuri 2005      Sarcini 2006
SIBIMOL pe scurt Ce este SIBIMOL? SIBIMOL este o reţea integrată a bibliotecilor informatizate   din Moldova.Care sunt...
Scopurile globale SIBIMOL-ului  Democratizarea accesului populaţiei la colecţiile şi la  băncile de informaţii ale bib...
Sarcinile globale SIBIMOL-ului    Numai bibliotecarului îi place să căute,      utilizatorului îi place să găsea...
Bilanţuri 2005  Pe data de 29 Iulie 2005 a fost încheiat contractul dintre  firma producătoare soft-ului SIBIMOL “IME ...
Bilanţuri 2005  Aprilie – crearea unui soft special pentru transferarea  fondului audio a BNRM pe suport digital cu po...
Sarcini 2006  Testarea primei versiunii a soft-ului  SIBIMOL.  Traducerea manualului UNIMARC în  limba română.  ...
Interconexiunea actuală
Reţeaua VPN proprie SIBIMOL
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

SIBIMOL. Bilanţuri 2005. Sarcini 2006

257 views

Published on

SIBINOL, Seminar National, 2005

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
257
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SIBIMOL. Bilanţuri 2005. Sarcini 2006

 1. 1. Biblioteca Naţională a Republicii Moldova SIBIMOL Bilanţuri 2005 Sarcini 2006
 2. 2. SIBIMOL pe scurt Ce este SIBIMOL? SIBIMOL este o reţea integrată a bibliotecilor informatizate din Moldova.Care sunt principiile globale ale SIBIMOL? Oricare beneficiar din Moldova sau de peste hotare, ce are acces la Internet, va avea posibilitatea de a accesa informaţia dorită, indiferent de localitatea unde se află.Care este partea principală, integratoare aSIBIMOL?Partea principală, integratoare este Catalogul Naţional Colectiv Partajat (CNCP), ce va da acces non-stop la toate colecţiile tuturor bibliotecilor din Moldova.
 3. 3. Scopurile globale SIBIMOL-ului Democratizarea accesului populaţiei la colecţiile şi la băncile de informaţii ale bibliotecilor din republică; Crearea Bibliotecii Virtuale a Moldovei; Excluderea dublării proceselor de catalogare şi prestarea informaţiei asupra localizării şi evidenţei documentelor, aflate în bibliotecile din Moldova; Crearea modulului “Împrumut interbibliotecar” Asigurarea informaţională a tuturor categoriilor de utilizatori în baza modulului OPAC, conectat la Catalogul Colectiv Utilizarea standardelor şi metodelor actualizate de catalogare şi programare.
 4. 4. Sarcinile globale SIBIMOL-ului Numai bibliotecarului îi place să căute, utilizatorului îi place să găsească. Sistema este orientată în special către utilizatorii simpli. Incluse şi toate cerinţele pentru utilizatorii autorizaţi – catalogatori. Un singur punct de acces pentru căutare: de la documente tradiţionale până la documentele full-text, de la descrieri bibliografice până la resurse Internet.
 5. 5. Bilanţuri 2005 Pe data de 29 Iulie 2005 a fost încheiat contractul dintre firma producătoare soft-ului SIBIMOL “IME România” şi BNRM. În luna Mai a fost organizată o şedinţă tehnică comună a experţilor proiectului, reprezentanţilor SIBIMOL şi firmei IME. În luna Aprilie pe pagina web a SIBIMOL-ului a fost publicată versiunea finală a manualului UNIMARC în limba rusă, varianta HTML. Pentru aceasta publicarea, BNRM a primit o permisiune specială de la IFLA. În Octombrie Centrul SIBIMOL a publicat o versiune test a manualului UNIMARC în limba română, care actualmente aşteaptă să fie tradusă.
 6. 6. Bilanţuri 2005 Aprilie – crearea unui soft special pentru transferarea fondului audio a BNRM pe suport digital cu posibilitatea de accesare din Internet. Actualmente se pregăteşte pentru promovare la alte biblioteci: softul a fost creat după o licenţă GNU GPL şi va fi distribuit pe gratis. Se gestionează permanent catalogul online a BNRM http://catalog.bnrm.md. În luna Noiembrie a început pregătirea unui seminar UNIMARC pentru specialiştii din Republica. Permanent se creează fişiere de autoritate, prin utilizarea surselor diverse de informaţie, inclusiv http://noticesrameau.bnf.fr/ În luna August au fost chestionate bibliotecile participante la SIBIMOL, în vederea posibilităţilor actuale de participare la SIBIMOL.
 7. 7. Sarcini 2006 Testarea primei versiunii a soft-ului SIBIMOL. Traducerea manualului UNIMARC în limba română. Crearea fişierelor de autoritate. Crearea unei reţele VPN proprii SIBIMOL cu bibliotecile participante. Organizarea seminarelor UNIMARC.
 8. 8. Interconexiunea actuală
 9. 9. Reţeaua VPN proprie SIBIMOL

×