Your SlideShare is downloading. ×
Tekniska system, presentation (hela)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Tekniska system, presentation (hela)

796

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
796
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide
 • Mobiltelefonen har förändrat våra liv på en sådan hög nivå att dagens ungdomar förmodligen aldrig kommer kunna leva ett ”normalt” liv utan mobiltelefonen. Den har fått en sådan stor plats i vår vardag. Vi använder den för att kommunicerar med folk via sms, mail etc. Vi har internet uppkopplat till dagens mobiler vilket gör att vi kan ta nytta av det på ett helt annat sätt än tidigare. Men mobilen gör ju inte bara gott? eller?
 • NMT blir GSM och sedan smart1992 kompenserades NMT med ett gemensamt system för hela Europa, GSM. De europeiska post- och teleförvaltningarnas gemensamma organ CEPT stod för samordningen genom Groupe Spécial Mobile. Ericssons och Televerkets kunskap om digital radiokommunikation betydde mycket för den tekniska utformningen som kom till i kamp mellan Ericsson och andra europeiska industrikoncerner som Siemens och Alcatel. Den tredje generationens mobilsystem, UMTS, var färdigt vid millenieskiftet men när IT-bubblan sprack försenades utbyggnaden. Världens första 4G-nät öppnade i Stockholm och i Oslo 2009. Varje ny generation ger större kapacitet för dataöverföring.Med smartphones som iPhone eller Android smälter datorer och telefoner samman. Apples satsning på en pekskärmsmobil 2007 ruskade om både användare och industri. På fyra år tog företaget en fjärdeplats efter Nokia, Samsung och LG Electronics. Användarna har fått nya vanor och behov. Kamera, kalender och sms var redan inkluderade i många mobiler, men nuFrank Salazar Diazfanns även en större skärm, sannolikheter att surfa samt hur som alltid vara både uppkopplad och tillgänglig.
Smartphones öppnade för bättre tillstånd av programvara, smarta applikationer, appar som gjorde mobilen mer möjlig att anpassa. Effekten blev automatiskt en ökad datatrafik i mobilnäten. Dataoperatörerna måste nu bli bekant med efterfrågan och runt hörnet väntar nya snabbare nät som ska klara behövligheterna från iPads och andra surfplattor.
 • Mobiltelefoni är en form av radiotelefoni, där man använder mobiltelefoner med radioteknologi för att kontakta basstationer och därifrån ut på det allmänna telefonnätet. Till en början användes analoga signaler för att skicka samtalet, men när digitala signaler började komma så förenklades överföringen av ljud och data via telefonnätet.
 • Med en mobiltelefon kan man nå vem som hällst med en telefon så länge båda har teckning till en radiomast. Dagens mobiltelefoner härstammar från Marcoins experiment och demonstrationer där han lyckats skicka signaler avsevärda sträckor med sin trådlösa telegraf.
 • Tekniken användes till att börja med nästan bara av flottan men på 50-talet så utvecklade sverige det första mobila systemet, MTA (MobilTelefonisystem version A). MTA hade tre bas stationer en I stockholm, en I malmö och en I göteborg fördelat på ett hundratal abbonenter. Efter MTA var utväcklat så dröjde det ytligare ca 30 år innan tekniken var klar för användning.
 • Dom första mobiltelefonerna satt instalerade I bilar. Telefonen tog upp större delen av bakluckan och dom var även väldigt dyra, det var bara dom rikaste som hade råd att ha telefon I bilen.
 • Det första samtalet från en handhållen mobiltelefon gjordes av Martin Cooper, från Motorola, till ärkerivalen Joel Engel vid Bell Labs, som under ett par årtionden legat i strid med Motorola om att komma först med den handhållna mobiltelefonen. Telefonen I sig vägde 1 Kg och tog 10h att ladda men hade bara 35 min taltid. Martin Coopers telefon började inte säljas för en efter 10 år efter att han gjort samtalet.
 • Dagens mobiler får fler och fler funktioner, vi får mer avanserade operativsystem, bättre kameror, större skärmar, bättre batteritid och snabbare prossesorer. Mobilerna börjar likna små datorer mer och mer och har nästan samma funktioner.
 • Idag är standarden för mobilkomunikation GSM (Global System for Mobile Communications). GSM togs fram av CEPT (Europeiska teleunionen) för att skapa ett europeiskt mobilsystem. Många asiatiska länder hoppade även på GSM-standarden vilket gjorde det till ett globalt system vilket mer eller mindre tvingade USA att hoppa på med.
 • I ett mobilt system finns det I regel tre delar en mobilstation, en basstation och en mobilväxel. Mobilstationen destår av två delar, en terminal (mobiltelefon) och ett abonentkort (SIM-kort). Det är sim kortet som innehar telefonkänsten så du kan stoppa I kortet I en annan terminal och prata som vanligt utan problem.Mobilstationen skickar signalen till en basstation. Basstationen är även den uppbyggd av två viktiga delar, en radioenhet som skickar och tar emot signaler från mobilenheten och en styrenhet.  Från basstationen så skickas signalen till en anntingen fast eller mobil växel beroende om du tinger en annan mobil eller en fast telefon.
 • Det har inte tagits några patent på grundidén med mobiltelefoni men därimot sitter dom flästamobiltillvärkare på många patent men på mindre delar av tekniken.
 • Många företag har tagit tillvara på mobilens innovationer och följt med dom. Här under kommer jag presentera fyra styckena av dem.
 • Apple ”Att ta något fult och tekniskt svårt och göra det snyggt och lättanvänt.”Resultat: Apple har fått stor efterfrågan på sina IPhones och även IPads. IPhone 5 var den senaste lanserade IPhonen från Apple. Förtaget är en utav dom företag som växt mest, och mycket tyder på att de fortsätter växa. Något som dom flesta stör sig på om Apple är deras priser, men produkterna är snygga och lätt att använda precis enligt affärsidéen.
 • Samsung ”Vi kommer att ägna våra mänskliga resurser och teknik för att skapa bättre produkter och tjänster och där igenom bidra till ett bättre globalt samhälle.”Resultat: Innan Samsung började med mobiltillverkning var det ett företag som jobbade med produktion av nudlar, fast nu ungefär 80 år senare har Samsung lanserat en hel del smartphones. Samsung tillverkar inte bara Smartphones utan andra teknologiska produkter så som TV, kameror och skrivare. Det senaste och största nyheten om Samsung är deras patentbråk med Apple, där dom förlora.
 • Nokia ”Att skapa en personlig kommunikationsteknologi som gör det möjligt för människor att skapa sin egen mobila värld”Resultat: Har gått all in med Microsoft. Kanske inte smartaste just nu. Men snart lanseras Windowsphone 8 och det kan dom nog vinna på, eftersom mobilen kommer vara väldigt lik datorn tillskillnad från IPhone och Macbook. För att ge en tillbaka blicka så tror jag många kommer ihåg Nokia 3310 än idag. För dig som inte vet vad Nokia 3310 är, så brukar den kallas ”mobilen som aldrig går sönder”, vilket är en bra sak med Nokia - Deras mobiler håller.
 • HTC ”Att kontinuerligt utveckla smarta produkter som ger mobila användare möjligheten att leva ett friare liv”Resultat: HTC har även gjort en surplatta som heter Flyer som kom förra sommarn 2011, nu har HTC bestämt sig för att dra sig tillbaka och istället satsa mer på smartphones. HTC i sig är en utav dom största växande företaget inom mobilbranschen, och har några fina placeringar på lister runt om i världen. 25% av företagets arbetare är forskare och utvecklare som för HTC framåt. Sammanställning av det hela: Mobilen utvecklas hela tiden, eller smartphonen som man säger nu. Det kommer mer och mer innovationer, och man kan nog räkna med att smartphonen om några år inte kommer se ut som smartphonen gör nu.
 • I den här texten kommer jag lägga upp om hur mobiltelefonen har påverkat oss människor på jorden ur några olika aspekter, bra och dåligt. Den sociala aspekten, kulturella, etiska och ekologiska.
 • Sociala aspekten:I dagsläget använder vi i I-länder, mobiltelefonen till i princip all kommunikation, och även om man inte gör det så finns möjligheten. Vi smsar/emailar med varandra, bestämmer tider för att träffas och vi kan boka möten etc. När Facebook blev en hit så blev det snabbt en stor del av mobilvärlden, samma sak med andra chatt-sidor/program såsom Instagram, Twitter. Folk sitter på tunnelbanan eller när de bara har tråkigt i allmänhet och tittar lite snabbt på Facebook för att kolla vad som händer och på så sätt håller man sig uppdaterad hela tiden om vad som händer runtomkring oss.Just för att det finns ett sådant stort urval av applikationer så kan man nästan göra allting på mobilen som man kan göra på datorn. Man kan ha video samtal, video möten med flera personer, man kan skicka filer, spara filer med snabba knapptryck.Men det är inte bara bra saker, dessa bra saker kommer även med en dålig sida, man är väldigt exponerad för omvärlden, tex om man lägger upp en bild på Facebook kan väldigt många personer som man inte vill ska se bilden se den ändå. På forum man skriver på tror man sig kanske veta vem man pratar med men det kan man ju aldrig vara säker på, bakom skärmen kan vem som helst finnas.Det har även visat sig att många ungdomar har ökat sin stavnings förmåga tack vare mobil smsande berättar tidningen The Telegraph(se länk nedan)
 • Kulturella aspekten:5,28 miljarder använder mobiltelefoner i världen idag utav 7 miljarder, dvs att 80% av jordens befolkning använder mobiltelefon i dagsläget. Men det är ju lite utspritt här och där. De länder som har flest mobiltelefoner i världen är i USA (0,3 miljarder) och Kina (1.0 miljarder), men även Indien med 0,9 (miljarder). Några länder på listan kan förvåna oss, såsom Bangladesh, Indonesien, och Filippinerna är alla i-länder men ändå så är dom relativt högt upp på listan, hur kommer detta sig? Jo för att just Kina och Indien är även några av de största mobiltillverkarna i världen.  De pumpar ut billiga telefoner av alla slag till länderna omkring sig men dem är absolut inte lika avancerade som våra telefoner vi har här i västvärlden. De telefonerna som är det vanligaste i östvärlden är sådana telefoner vi använde oss av för flera år sedan här i västvärlden. Anledning till detta är att dessa länder är så kallad U-länder (vilket jag inte tänker gå in på här) och den tekniken vi använder har inte riktigt nått så långt dit ännu och företagen i västvärlden satsar inte direkt på att ta dit den men fortfarande så är det omkring dessa länder som de flesta telefonerna tillverkas. Hur kommer detta sig då? Se nedan 
 • Etiska aspekten:Mobiltillverkarna jobbar på, släpper nya modeller, nya tekniker, funktioner. Ingenjörer tar fram designen men vem står för massproduktionen av dessa apparater? Oftast länder som inte riktigt är särskilt rika och välmående, länder där mobilföretagsägarna ser billig arbetskraft, såsom Indien, Kina etc. Det har även framgått att flera rapporter har kommit fram som bevisar Apples skyldighet till barnarbete, detta är självklart inte ok. De stora företagen använder så billig arbetskraft som möjligt, även om det innebär att småbarn ska sitta och plocka ihop våra telefoner eller andra i den östra delen av världen och tjänar minimalt med pengar. Och just för att dem ska kunna sälja telefonerna till rimliga priser här i västvärlden till oss. Och dem flesta som köper telefoner från Apple är helt ovetandes om detta eller inte bryr sig. De andra stora mobilföretagen som samsung har även dem blivit anklagade för barnarbete men de förnekar anklagelserna. Och ju mer tillfrågan av mobiler ökar, desto fulare trick tar mobiltillverkarna till sig. Tänk på detta nästa gång du köper en mobil!
 • Ekologiska aspekten: Eftersom telefoner massproduceras i kolossala mängder så är det ett relativt stort utsläpp ur fabrikerna i form av giftiga gaser som förstärker den globala växthuseffekten. Sen även eftersom telefonerna uppdateras hela tiden och nya modeller kommer och folk vill hela tiden ha det nyaste så slängs massor av mobiler och mobiltillbehör bara efter några års användning. När dem sätter upp ”mobiltelefon stolpar” (radiostolpar) så påstår vissa att stolparna förstör för fågellivet för det stör deras flygmönster och vissa påstår även att den elektromagnetiska strålningen får fåglarna att flyga ner i marken. Många bönder menar att kossor mår bättre av att inte stå nära mobiltelefon torn och menar att det ökar deras allmänna hälsa och minskar chansen till plötsliga missfall och beteendes problem. När telefonerna görs så används massor av metaller och kemikalier som inte går att återvinna på ett miljövänligt sätt och som är farliga för människan och djur som, Kalcium och nickel. Nokia har däremot gjort ett försök till att skapa en telefon gjord av miljövänlig plast så man enkelt kan återvinna produkten när den inte längre är i användning. En typ av återanvändning är vissa organisationer som tar emot och köper gamla telefoner som dem sedan ger ut till folk som är mer behövande av dem.
 • Slide 4http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_phonehttp://www.ne.se/mobiltelefoniSlide 5 – 13http://sv.wikipedia.org/wiki/Smartphonehttp://illvet.se/fraaga-oss/vem-uppfann-mobiltelefonenhttp://sv.wikipedia.org/wiki/Mobiltelefoni#Historik_2http://www.tekniskamuseet.se/1/970.htmlSlide 20 - 24http://wiki.answers.com/Q/How_does_the_mobile_phone_affect_the_environmenthttp://www.wirefly.org/why-recycle/environment.phphttp://www.ehow.com/facts_4744171_effects-cell-phones-environment.htmlhttp://www.guardian.co.uk/business/2010/jan/01/mobile-phones-changed-societyhttp://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/8272502/Text-messaging-improves-childrens-spelling-skills.htmlhttp://venturebeat.com/2012/01/13/apple-suppliers/
 • Transcript

  • 1. Mobila SystemI den här presentationen kommer vi prata om följande:1. Vilket/vilka behov har mobilen med Innovationer tillfredsställt.2. Teknisk beskrivning av mobilen och dess innovationer.3. Vilka företag har uppstått pga mobilen och dess Innovationer, beskriv affärsidé och resultat.4. Beskrivning konsekvenerna för hela samhället, hur mobilen påverkat, med tex, etiska, sociala, kulturella, ekologiska aspekter belysta. Av: Jakob, Kasper, My och Frank
  • 2. Påverkningar på samhället & världen ur4 olika aspekter- Social- Ekologisk- Kulturell- Etisk
  • 3. Social aspekt"Fast i mobilen”Vi använder den till i princip att typ av kommunikation.- Mail- Sms- Ringa- Chattsidor /program (facebook etc)Exponerad för omvärlden.
  • 4. Kulturell aspekt5,28 av 7 miljarder människoranvänder mobilen i världen. (80%) Används på annatStörsta sätt i östvärldenmobilanvändarna. som i västvärlden.- Kina (1,0 miljarder)- Indien (0,9 miljarder)- USA (0,3)
  • 5. Etisk aspektProduceras mesttelefoner i östvärldenBillig arbetskraft- Östvärlden- Dåliga arbetstider- Brutala förhållanden- Minimal lön- Barnarbete
  • 6. Miljöfarliga konsekvenser Ekologisk aspekt - Från fabrikerna. - Innehåller dåliga komponenter. Telefoner masskonsumeras Återvinning och återanvändning Påverkan på djur - Nokia- Fåglarnas naturliga flygmönster - Orginisationer (radiostolpar)- Kossor konstigt beteende, försämrar den allmänna hälsan, plötsliga missfall
  • 7. Presentation av: Jacob, Kasper, My, Frank

  ×