Naar een gedeelde ontwerpagenda voor Vlaanderen_Kristiaan Borret

491 views

Published on

Op 8 januari vond de studiedag ‘Naar een gedeelde ontwerpagenda voor Vlaanderen’ plaats. Er werd die dag een programma van gezamenlijke acties gepresenteerd die Vlaanderen stapsgewijs naar een duurzame regio moeten transformeren. Het programma met gezamenlijke actiepunten kwam tot stand tijdens workshops die voorafgaand aan de studiedag werden georganiseerd. Op die workshops waren beleidssectoren, belangengroepen en academici uitgenodigd. De verschillende actoren die de Vlaamse ruimte delen (landbouw, natuur, industrie,…), verdedigen al sinds jaar en dag onverzettelijk hun eigen domein, terwijl de Vlaamse ruimte gewoon dichtslibt. Met het oog op de radicale gevolgen van de klimaatverandering en de verwachte bevolkingsexplosie is dat een nefaste ingesteldheid.
De workshops wilden een positieve dialoog stimuleren: wat zijn de raakvlakken tussen de sectoren? Hoe kunnen synergieën tot stand worden gebracht? Hoe kan bijvoorbeeld de restwarmte van de industrie of de serrelandbouw gebruikt worden om woonwijken, dorpen en stadsdelen te verwarmen?
Hoe kan er een nieuwe dynamiek komen die de noodzakelijke omvorming van de Vlaamse ruimte mogelijk maakt zonder dat er nieuwe ruimte moet worden geconsumeerd? Door met de belanghebbende actoren gebiedsgerichte oplossingen te ontwikkelen, kunnen nieuwe, gedeelde inzichten en methodes worden gevonden om de ruimte beter te benutten.
De VRP verleende haar medewerking aan de workshops en de studiedag.
Organisatie: Architecture Workroom Brussels, team Vlaams Bouwmeester, Vlaams Architectuurinstituut.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
491
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
192
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Naar een gedeelde ontwerpagenda voor Vlaanderen_Kristiaan Borret

  1. 1. Ontwerp en Beleid Kristiaan BorretStudiedag “Naar een gedeelde ontwerpagenda” 8 januari 2013
  2. 2. 2003-2006: “Strategisch Ruimtelijke Structuurplan Antwerpen” (s-RSA) RENOVATIO URBIS =- GENERIEK BELEID| 7 INSPIRERENDE BEELDEN &- SPECIFIEK BELEID| 5 STRATEGISCHE RUIMTEN
  3. 3. Bouwblokkenbeleid 5
  4. 4. Click to edit Master title styleKristiaan Borret | StadsbouwmeesterStad Antwerpenwww.antwerpen.be/stadsbouwmeester

×