• Like
Joan maragall
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
Uploaded on

El modernisme, Joan Maragall i la seva obra.(Lorena Expósito i Cris Familia, alumnes de l'IES Pla de les Moreres. Curs: 2011-2012)

El modernisme, Joan Maragall i la seva obra.(Lorena Expósito i Cris Familia, alumnes de l'IES Pla de les Moreres. Curs: 2011-2012)

More in: Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
332
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1

Actions

Shares
Downloads
6
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Joan Maragall Cris Familia Rivas & Lorena Expósito Romero
 • 2. Moviment modernistaEl modernisme és el nom que es vaadoptar a Catalunya per designar unampli moviment europeu. És vaconrear a final del segle XIX principidel segle XX. Aquest movimentpretenia contribuir a la modernitzaciócultural i artística.
 • 3. Objectius del modernismeHi confluïen tres grans objectius:La renovació dels materials artístics.Una alta valoració de la conscienciade ser artista i del valor de laimaginació.L’intent de reivindicar el passathistòric de ciutats o nacions, finsaleshores silenciat pel domini delsgrans imperis europeus.
 • 4. Vigència del ModernismeEl moviment modernista a Catalunya vadurar uns 20 anys. Va començar ambuns fets molt significatius coml’Exposició Universal de Barcelona(1888), les 5 Festes Modernistes deSitges i la creació de revistes (L’Avenç,Pèl & Ploma, Els Quatre Gats, Joventut iCatalònia); continua amb la consolidacióprofessional de molts artistes, lafundació de l’Institut d’Estudis Catalans(1907) i la Setmana Tràgica (1909); iculmina amb la mort del poeta JoanMaragall (1911).
 • 5. Tendències del modernismeEstètica o decadentista Regeneracionisme Opció artística que no És la recerca de construir atribueix a l’art una una cultura nacional funció de transformació catalana moderna, social, sinó que pretén incloent-hi l’interès per cultivar l’art en si la llengua. mateix, en una mena de consagració de l’artista. Té relació amb la vida bohèmia, és a dir, la vida lliure, sense convencions socials i vivint de l’art.
 • 6. Biografia de Joan MaragallJoan Maragall va néixer el 1860 aBarcelona en el bressol d’una famíliadedicada a la indústria tèxtil. Tot ique durant un temps s’incorpora al’empresa familiar , se’n va deslligarper estudiar la carrera de Dret, ambla intenció d’entrar amb contacte ambel món intel·lectual. Així, va conèixerel catalanisme i el regeneracionisme, is’interessa per les llengües europees,sobretot l’alemany.
 • 7. Un cop abandonada l’advocacia, optà per lavida intel·lectual i es va incorporar en la vidapolítica i social de Barcelona. El 1891 es vacasar amb Clara Noble amb qui va tenir 13fills.Com a soci de l’Ateneu Barcelonès, vaconèixer el món literari i artístic, i això vafer que des de 1893 fer un gir cap alcatalanisme i el Modernisme.El 1909, arran de la Setmana Tràgica, vaescriure dos articles clau per a La Veu deCatalunya. Va morir a Barcelona el 1911.
 • 8. ObraL’obra de Joan Maragall no és gaireextensa i s’hi pot percebre unaimportant evolució d’estil.El 1895 publica el primer llibrePoesies. Aquesta obra inclou elpoema La vaca cega.El 1898 va publicar l’Oda a Espanya.El 1900 publica Visions i cants.Conté la primera part d’El comteArnau.
 • 9.  El 1903 llegeix el discurs Elogi de la paraula i va ser publicat al 1905. Hi exposa la teoria de la paraula viva. El 1904 publica Les disperses. El llibre inclou la cançó La ginesta. El 1906 va publicar Enllà que conté la segona part d’El compte Arnau. El 1909 va publicar a La veu de Catalunya el poema Oda nova a Barcelona, inclòs en el llibre Seqüències. El 1911 va publicar el seu últim llibre, Seqüències. Inclou la tercera part d’El compte Arnau i el Cant Espiritual.
 • 10. La vaca cegahttp://www.youtube.com/watch?v=0myr7NPsuuk&feature=related
 • 11. La vaca cegaTopant de cap en una i altra soca, Topa de morro en lesmolada picaavançant desma pel camí de i recula afrontada... Però torna,laigua, i abaixa el cap a laigua, i beusen ve la vaca tota sola. És cega. calmosa.Dun cop de roc llançat amb massa Beu poc, sens gaire set. Despréstraça, aixecael vailet va buidar-li un ull, i en al cel, enorme, lembanyada testalaltre amb un gran gesto tràgic; parpellejase li ha posat un tel: la vaca és cega. damunt les mortes nines, i sen tornaVe a abeurar-se a la font com ans orfe de llum sota el sol que crema,solia, vacil·lant pels camins inoblidables,mes no amb el posat ferm daltres brandant llànguidament la llargavegades cua.ni amb ses companyes, no: ve totasola. Joan MaragallSes companyes, pels cingles, per lescomes,pel silenci dels prats i en la ribera,fan dringar lesquellot mentrepasturenlherba fresca a latzar... Ella cauria.
 • 12. Són versos decasíl·labs d’art major. Larima és lliure, és a dir, que no hi ha. Elpoema s’estructura de la següent manera:3 tercets1 quartetLa última estrofa no té una estructuraconcreta.
 • 13.  En la primera estrofa ens presenta el personatge. A la segona ens explica la causa de la seva ceguera. En la tercera estrofa, l’autor, intensifica la situació que està passant la vaca. A la quarta estrofa ens torna al present. A la cinquena estrofa desapareix el jo narrador i ens descriu el paisatge. Com hem dit anteriorment el poema es troba al llibre Poesies.