Omgevingsanalyse

406 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
406
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Omgevingsanalyse

 1. 1. Omgevingsanalyse Door Yvette van der Molen
 2. 2. In mijn omgevingsanalyse wil ik de nadruk leggen op het thema mediagedrag van jongeren en met name de onderdelen online identity/privacy versus publicity en cyberpesten. Hierbij probeer ik me te beperken tot onderzoeken die in de laatste drie jaar zijn uitgevoerd of nog lopen.
 3. 3. De politiek Sinds de Raad voor Cultuur in 2005 het advies mediawijsheid uitbracht staat mediawijsheid en het mediagedrag van jongeren op de politieke agenda. Jongeren worden beschouwd als de kiezers van de toekomst. Mede om deze potentiële kiezers al vroeg aan zich te binden maken politieke partijen steeds vaker gebruik van digitale media als Twitter en Hyves. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 maakt Almeerse partijen bijvoorbeeld gebruik van Twitter en Youtube. Hoewel een aantal partijen het nut nog niet inziet van sociale media als medium in de verkiezingsstrijd werden Hyves en Twitter door andere partijen zoals GroenLinks wel ingezet tijdens de landelijke verkiezingen. Femke Halsema gaf aan dat volgens haar sociale media politici de mogelijkheid geeft zelf de regie over hun opvattingen terug te krijgen. Tijdens de verkiezingen van 2010 werd voor het eerst een chatdebat, een twitterdebat en een hyvesdebat gehouden.
 4. 4. De politiek Aan de andere kant is de overheid zich er ook van bewust dat verkeerd mediagedrag gevolgen voor jongeren kan hebben. Hoewel pesten en dus ook cyberpesten niet strafbaar is in Nederland, is (digitale) stalking/belaging dat bijvoorbeeld wel. Het ministerie van OC&W financiert een aantal projecten en kenniscentra rond mediagedrag om professionals en opvoeders te ondersteunen, zoals: • Expertisecentrum voor Mediawijsheid (Inhoudelijke) doel is het bevorderen van een bewuste, kritische en actieve houding van burgers en instellingen in de gemedialiseerde samenleving. • Centrum School en Veiligheid Verzamelt en verspreidt informatie en deskundigheid op het gebied van schoolveiligheid en adviseert schoolleiders, leraren/docenten, mentoren, leerlingbegeleiders, vertrouwens( contact)personen, onderwijsondersteunend personeel etc.
 5. 5. Onderzoek Het mediagedrag van jongeren is sinds de opkomst van internet regelmatig onderwerp van gesprek. Hierbij schuift de focus van het onderzoek van de praktische zoekvaardigheden van jongeren naar het gebruik van sociale media en van het aantal uren dat er op internet besteed wordt naar wat men dan daadwerkelijk doet op internet. Er wordt wel gesignaleerd dat jongeren steeds meer tijd doorbrengen op internet en specifiek op profielsites en MSN maar er wordt vooral onderzocht welke gevaren ze hierbij tegenkomen. Onderzoekers benadrukken deze gevaren van sociale media en bevelen ouders aan toch vooral hun kinderen goed in de gaten te houden om problemen tijdig te signaleren. Onderzoek naar de positieve invloed van sociale media wordt bijna niet gedaan. Een uitzondering hierop is het onderzoek van Alexander Scouten. In zijn onderzoek ‘Adolescents online, self-disclosure and self-presentation’ uit 2007 betoogt hij dat het gebruik van profielsites juist een positieve invloed kunnen hebben op jongeren.
 6. 6. Onderzoek Voorbeelden van andere onderzoeken: • Het onderzoeksproject ‘Jongeren en Cybersafety’, (start september 2009) heeft als doelstelling: ‘Het beschrijven en begrijpen (verklaren) van onveiligheid van jeugd in cyberspace en het vertalen van de verworven inzichten naar uitvoerbare & effectieve maatregelen ter vergroting van die veiligheid.’ De looptijd van dit project is vier jaar. • In juli 2010 verscheen de resultaten van het behoeftenonderzoek mediawijzer, uitgevoerd in opdracht van het Expertisecentrum voor Mediawijsheid onder kinderen van 10 to 14 jaar. Hieruit blijkt dat ouders en kinderen hun mediavaardigheden beiden overschatten. • In 2008 verscheen het proefschrift van dr. Danah Boyd, getiteld ‘Taken Out of Context: American Teen Sociality in Networked Publics’. Het documenteert haar onderzoek naar de manier waarop Amerikaanse jongeren omgaan met sociale netwerken, d.w.z. zichzelf presenteren, omgaan met anderen en hun weg leren vinden in de wereld van volwassenen.
 7. 7. En in andere landen? Sinds de schietpartij op een school in Winnenden (april 2009) is mediagedrag en met name het spelen van zgn. killergames onderwerp van debat in Duitsland. De 17-jarige schutter was depressief, teruggetrokken en een fanatiek speler van Counterstrike. In 2002 vond een dergelijk incident plaats in Erfurt. In beide gevallen waren de schutters fanatieke (killer)gamers en hadden ze hun acties op chatsites aangekondigd. Er ontstond er een debat over gewelddadige games en de invloed van internet op het gedrag van jongeren waar ook enkele politici zich in ging mengen. In 2009 werd een wetsvoorstel ingediend voor een verbod op gewelddadige games.
 8. 8. En in andere landen? Dergelijke drama’s hebben zich ook voorgedaan in Amerika al wordt het daaropvolgende debat daar ook toegespitst op wapenbezit. Cyberpesten wordt ook in Amerika steeds serieuzer genomen. In maart 2010 oordeelde de appeals court in Californië bijvoorbeeld dat online dreigingen van geweld niet vallen onder de bescherming van vrijheid van meningsuiting al kunnen sociale media niet verantwoordelijk gehouden worden voor dit soort postings. Door deze uitspraak kunnen cyberpesters berecht worden voor zogenaamde ‘hate crimes’.
 9. 9. Wie zijn belangrijk? • Experisecentrum voor mediawijsheid en hun website www.mediawijzer.net • CyREN Jeugd (Cybersafety Research and Education Network) www.cyren-jeugd.nl • Mijn kind online http://mijnkindonline.nl/ • Raad voor Cultuur http://www.cultuur.nl/dossiers_vervolg.php?id=124 • Digiraad http://www.digiraad.net/
 10. 10. Kunnen we een voorbeeld aan nemen • SplitsZ, een online project om jongeren wijzer te maken in sociale netwerken op internet. Hoe profileer je je? Hoe manage je je imago op internet? Hoe ga je verantwoord met internet om? Het project bestaat uit een game met online werkomgeving aangevuld met thuisopdrachten en debatten in de klas. Doelgroep: Onderbouw vmbo/havo/vwo www.splitsz.nl • Bullying Prevention Initiative, een compleet programma ter preventie van (cyber)pesten http://tinyurl.com/35yqjfs • Veilig internet/digipesten. In samenwerking met de ouders en Bureau Halt gaan kinderen van 11 tot 13 jaar op een creatieve manier aan de slag om de gevaren van internet en digipesten te omschrijven. http://tinyurl.com/2ca7fg3 • InternetMemorie, ontwikkeld i.s.m. Mijn Kind Online. Spel dat zich richt op internetgedrag van kinderen in groep 5 en 6. http://www.4pip.nl/internetmemorie.html
 11. 11. Overige links •http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article5742909.ece •http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1385533.ece/Sociale_media_tellen _mee_in_campagne •http://www.mediawijzer.net/?q=publiek/nieuws/cda-wil-privacy-jongeren-opsites-beschermen •http://www.indect-project.eu/ •http://www.danah.org/papers/TakenOutOfContext.pdf •http://www.splitsz.nl/ •http://www.alexanderschouten.nl/thesis_aschouten.pdf •http://www.cyren-jeugd.nl/?over-ons-project,7 •http://tinyurl.com/2ucgvhl •http://www.wired.com/threatlevel/2010/03/cyberbullying-not-protected/ •http://www.mediawijsheid.nl/

×